Πώς θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω από το Δημόσιο

Μέσω ενός ιδιαίτερα γραφειοκρατικού αλλά πλήρως ελεγχόμενου συστήματος, το γενικό λογιστήριο του κράτους επιχειρεί να αρχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς νοικοκυριά, αλλά κυρίως προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τα 9,3 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί ως ληξιπρόθεσμα την 30η Σεπτεμβρίου της χρονιάς, θα επιστρέψουν στην αγορά μέχρι το τέλος του 2013, ως εξής:

-Το υπουργείο οικονομικών συνάπτει μνημόνια με 12 υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Τουρισμού, Παιδείας και Ανάπτυξης).

Τα μνημόνια αυτά προβλέπουν:

-Τον ορισμό προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών ο οποίος θα έχει την πλήρη ευθύνη για τα στοιχεία που παρέχονται από το κάθε υπουργείο.

-Παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε οι υστερήσεις στα έσοδα να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στα έξοδα.

-Τα υπουργεία δεσμεύονται να μην δημιουργήσουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

-Η ευθύνη για την τήρηση των προϋποθέσεων ανήκει πρωταρχικά στους φορείς που ζητούν χρηματοδότηση.

-Το γενικό λογιστήριο θα παρακολουθεί την εκκαθάριση και θα δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ

Η εξόφληση θα γίνεται με προτεραιότητα στις παλαιότερες υποχρεώσεις και ενώ – πρώτα θα εξοφληθούν τα χρέη έως 31-12-2011 – και στη συνέχεια αυτά που δημιουργήθηκαν φέτος. Η σειρά μπορεί να ανατραπεί όταν:

-Προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης (Όπως τόκοι υπερημερίας ή παροχή εκπτώσεων)

-Οι δαπάνες αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

-Υφίστανται κίνδυνοι δικαστικών προσφυγών.

Εάν υπάρχουν ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις του πιστωτή θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα καταβάλλεται η διαφορά. Όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο της εφορίας, που προβλέπει συμψηφισμό μόνο όταν οι υποχρεώσεις του φορολογούμενου είναι μεγαλύτερες από αυτές του δημοσίου προς αυτόν.

Οι πληρωμές θα γίνονται μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που οι φορείς θα εισπράττουν τα χρήματα. Το διάστημα αυτό δεν αποκλείεται να είναι μεφαλύτερο σε περιπτώσεις φορέων που είναι υποστελεχομένοι.

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι φέτος θα αποπληρωθούν 3,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να δεσμευτεί με κάποιο συγκεκριμένο νούμερο. Όπως όμως έχει μεταδώσει από το πρωί το news.gr δεν προβλέπεται να δοθούν φέτος περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να δοθεί το οποιοδήποτε ποσό είναι να εκταμιευτεί η δόση στις 13 Δεκεμβρίου.