Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οι τρεις επιλογές και οι εκατό δόσεις

Με αλλαγές αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει πραγματοποιήσει αλλαγές σε σχέση με τη ρύθμιση που παρουσιάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες περίπου.

Σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο προστέθηκε μία ρύθμιση η οποία και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με αυτή όσοι οφειλέτες το επιθυμούν θα μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το αρχικό ποσό της οφειλής τους. Το κέρδος γι αυτούς θα είναι η έκπτωση που θα έχουν επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι και η μοναδική, καθώς αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο ακόμη ρυθμίσεις. Η πρώτη θα αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 31-12-2013 από φόρους εισοδήματος, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Η δεύτερη θα είναι μία γενική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης όλων των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2014 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Οι τρεις φάσεις της ρύθμισης

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις.  Στην πρώτη φάση όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους, έως το τέλος Μαρτίου, θα δικαιούνται τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.

Δηλαδή αν το αρχικό χρέος είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ και εξοφληθεί στο σύνολό της η αρχική οφειλή σβήνει αυτόματα και το όλο το ποσό των προσαυξήσεων.

Αν η αρχική οφειλή είναι 200 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ τότε με την εξόφλησή της θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 500 ευρώ.

Θα προβλέπεται η εναλλακτική να εξοφληθεί το 50% ή άλλο ποσοστό της αρχικής οφειλής και να σβήσει αντίστοιχοι ποσοστό προσαυξήσεων.

Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια έως το τέλος Απριλίου διάστημα στο οποίοι οι οφειλέτες θα μπορούν εξοφλούν κάποιο μέρος της αρχικής οφειλής και να διαγράφεται αυτόματα ισόποσο τμήμα των προσαυξήσεων.

Δηλαδή αν η αρχική οφειλή είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 1.000 ευρώ και αποπληρώνονται τα 500 τότε θα διαγράφονται 500 ευρώ προσαυξήσεων.

Τέλος, στην τρίτη φάση της ρύθμισης οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποπληρώσουν το χρέος τους σε έως 100 δόσεις.

Μες στο Σαββατοκύριακο το νομοσχέδιο 

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως άλλωστε ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Κάτι τέτοιο άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.