Χαρακόπουλος: Μην επιστρέφετε αγροτικές ενισχύσεις για Διάσωση Γαιών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σηκώνει ψηλά το θέμα των ενισχύσεων αγροτών από το εικοσαετές Πρόγραμμα Διάσωσης Γαιών και καλεί τους αγρότες να μην επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν διότι δεν κατέστη δυνατή η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος και άρα η μη εκπλήρωση των όρων του, δεν είναι ευθύνη των αγροτών.

Ο κ. Χαρακόπουλος, μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Στάθη Κωνσταντινίδη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, ζήτησαν την έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για το χρονικό της υπόθεσης και τις ενέργειες που είχε κάνει κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν προκληθεί από την προηγούμενη ΚΥΑ.

Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός είχε προωθήσει τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού δένδρων από 250 στα 70 ανά στρέμμα (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 12/03/2014). Στόχος της ρύθμισης αυτής ήταν οι καλλιεργητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος δίχως τη δαμόκλειο σπάθη της επιστροφής των ενισχύσεων γιατί δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων για λόγους πέραν των ευθυνών τους.

Δεδομένου ότι η πυκνή φύτευση καθιστά αδύνατη τη φυσιολογική ανάπτυξη των δένδρων, ο απαιτούμενος αριθμός δένδρων ανά στρέμμα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.

Όπως εξήγησε όμως ο κ. Χαρακόπουλος, η μείωση του απαιτούμενου αριθμού δένδρων όμως δεν επιλύει το πρόβλημα εάν η νέα ΚΥΑ στερείται αναδρομικής ισχύος, ώστε να συμπεριλάβει και παραγωγούς που επί 20 χρόνια συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό ο κ. Χαρακόπουλος είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης ρύθμισης που θα δίνει αναδρομική ισχύ στη νέα ΚΥΑ (βλ. και σχετικό Δελτίο Τύπου 27/06/2014) έτσι ώστε να πάψει η απειλή της επιστροφής των ενισχύσεων από δικαιούχους του προγράμματος που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στον προβλεπόμενο αριθμό δέντρων, για λόγους για τους οποίους δεν ήταν οι ίδιοι υπεύθυνοι.