Δυνατότητα εκμετάλλευσης καταπατημένων δασικών εκτάσεων

Δυνατότητα να συνεχιστεί η εκμετάλλευση καταπατημένων δασικών εκτάσεων που έχουν μετατραπεί σε γεωργικές, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου αφορά εκείνους που καταπάτησαν δημόσια έκταση το διάστημα 1975 – 2007 και προκειμένου να συνεχίσουν να την εκμεταλλεύονται θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπει επίσης μείωση των εισφορών σε χρήμα κατά 20% για τις εκτάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως. Προβλέπει παράλληλα τη δυνατότητα μεταβίβασής τους υπό την προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να έχουν εξοφλήσει το 30% της εισφοράς σε χρήμα.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται επίσης το πλαίσιο και για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών από δήμους. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις παρέχεται -τυπικά- η ευχέρεια της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Στην περίπτωση πάντως που οι δήμοι δεν εκμεταλλευτούν τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις για διάστημα 10 – 20 ετών, τότε αυτά θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.