Τρομάζουν οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Σωρεία παραιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να πυροδοτήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τις περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αποχωρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 21.500.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένονται 1.500 οριστικές αιτήσεις παραίτησης από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη αίτηση πριν ένα μήνα και παρότι είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν, εντούτοις, θα προχωρήσουν σε οριστική παραίτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταφθάνουν από ορισμένες υπηρεσίες αιτήσεις γυναικών για αποχώρηση με αναστολή σύνταξης σε ηλικίες ακόμη και 49 ετών. Αυτό συμβαίνει για να είναι απολύτως διασφαλισμένες έναντι οποιασδήποτε αλλαγής στο ασφαλιστικό, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένες κλειδώνουν τη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, και απλώς θα αρχίσουν να πληρώνονται όταν θα πιάσουν το όριο ηλικίας.

Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων είναι τυχόν κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχύει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και όσον αφορά τις γυναίκες, η πιθανότητα να θιγούν από την επικείμενη αύξηση στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις.