Κυβερνητική ντρίπλα για παράκαμψη απόφασης του ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Ντρίμπλα, προκειμένου να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ για προς τα κάτω αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εισπράξει τα υπολογιζόμενα από τον ΕΝΦΙΑ και το 2015. 

Στόχος του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει σταθερά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην αυξηθεί το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα, αλλά αρνείται η κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει το capital.gr, το στοιχείο αυτό προκύπτει από τα ψιλά γράμματα της πρότασης που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα, στην οποία αναφέρεται πως η απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να επηρεάσει το ύψος των προβλεπόμενων εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ. 

Πώς θα συμβεί αυτό: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας, δηλαδή μέσα στον Μάιο του 2015. Ωστόσο ο φόρος επιβάλλεται με βάση τα δικαιώματα που έχουν φορολογούμενοι επί των ακινήτων τους, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Έτσι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές τιμές, αφού ακόμη δεν θα έχει γίνει η αναπροσαρμογή.