Στα 2/3 της εμπορικής αξίας η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς

Στα 2/3 της εμπορικής αξίας θα ορίζεται η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων, όπως ανέφερε σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αρχικά, προκλήθηκε σάλος όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι  στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων.

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Σε αυτή το υπουργείο διευκρινίζει ότι
"λόγω των επικρατουσών συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες".

Δεν παραλείπει όμως να αναφέρει ότι "η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η εμπορική αξία των ακινήτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική και δικαιοπολιτικά ορθή  μέθοδο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου για τις ανάγκες του πλειστηριασμού. Αυτή η μέθοδος άλλωστε αποτελεί και την πρακτική των περισσοτέρων χωρών του δυτικού κόσμου".

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μέσα στο 2015 θα δημιουργηθεί 'ένα αξιόπιστο σύστημα εκτιμήσεων, το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερά, επιστημονικώς αποδεκτά και αδιάβλητα κριτήρια υπολογισμού, ώστε με βάση αυτό να ορίζονται με σαφήνεια και ορθότητα οι εμπορικές αξίες των ακινήτων".

Μέχρι τότε, για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, υπόψιν λαμβάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) ορίζεται στα 2/3 αυτής, όπως και κατά το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.