Άμεσα μείωση 20% στις συντάξεις απαιτεί η τρόικα

Μείωση σε ποσοστό - σοκ που μπορεί να αγγίξει το 20% στις κύριες συντάξεις ζητάει η τρόικα από την πρώτη του έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

«Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητάει η τρόικα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μείωση της τάξης από 10-12% έως 18-20%», σημείωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, ενώ παραμένει ασαφές κατά πόσο το μέτρο θα εφαρμοστεί για τους νέους συνταξιούχους ή θα ισχύει και για τους παλαιούς.

Οι δανειστές πιέζουν συνεχώς για αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα. Ειδικότερα οι δανειστές πιέζουν έντονα για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της 15ετίας για τη λήψη κατώτατης σύνταξης σε 20ετία, δηλαδή περί τις 6.000 ημέρες ασφάλισης.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό για νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ωστόσο ζητούν ποιο σκληρές παρεμβάσεις με αποκορύφωμα τη μείωση των συντάξεων όλων των ταμείων από το 2015 και μετά και την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πριν από το 62ο έτος της ηλικίας.