Τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Μεγάλες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Αύξηση των ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη στα 20, αντί 15 έτη, εφαρμογή αναλογικών συντελεστών στον υπολογισμό των συντάξεων και για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, επαναφορά του «λοκ άουτ» με δικαστικές αποφάσεις εντός 5 ημερών, φρένο στις πρόωρες συντάξεις είτε με αύξηση στα όρια ηλικίας κατά 2 έτη, είτε με μεγαλύτερη μείωση της σύνταξης, περιλαμβάνει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των 19 δεσμεύσεων που ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα και να κλείσει τον κύκλο των μέτρων του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι προτάσεις του υπουργείου συζητήθηκαν χθες με τους δανειστές σε τηλεδιάσκεψη.

Στο σχετικό σχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στο ασφαλιστικό πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί σχετικά με τις ενοποιήσεις Ταμείων, και μάλιστα η πιο σημαντική από αυτές είναι η αύξηση των ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη στα 20 από 15 έτη, δηλαδή στις 6.000 αντί για 4.500 ημέρες ασφάλισης που ισχύουν σήμερα.

Η αύξηση των ετών ασφάλισης θα εφαρμοστεί από το 2015 και εξετάζεται σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου να είναι σταδιακή, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται εφαρμογή «αναλογικής σύνταξης» από το 2015 με ποσά ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Το καινούργιο στοιχείο μάλιστα είναι πως η αναλογική σύνταξη θα ισχύσει –όπως εξετάζεται– και για το διάστημα ασφάλισης μέχρι το 2010 που υπολογίζεται και μετά το 2015 με το παλιό σύστημα. Τώρα εξετάζεται να μπει όλος ο χρόνος ασφάλισης στο νέο σύστημα από το 2015, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα οι μειώσεις στις συντάξεις να είναι πολύ μεγαλύτερες για όσους πρόκειται να αποχωρήσουν την επόμενη χρονιά.