Οι αλλαγές, που φέρνουν στη ζωή μας τα νέα μέτρα

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι οι επιβαρύνσεις, που φέρνουν οι διατάξεις των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Υπό το βάρος της έντονης δυσπιστίας από τους δανειστές μας προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ψηφισθέντων, οι φορολογούμενοι - εκτός από τις μειώσεις στα εισοδήματά τους - κινδυνεύουν και από κατακόρυφη αύξηση των φόρων, σε περίπτωση που κάποιοι... άλλοι δεν πετύχουν τους στόχους τους.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες αλλαγές έρχονται :

Οι ρήτρες προβλέπουν ξεκάθαρα ότι - σε περίπτωση που ένας δήμος δεν πετύχει τους στόχους περικοπής δαπανών, που του έχουν τεθεί, τότε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιαστεί !

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που δικαιούνται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όχι μόνο συρρικνώνονται σε αριθμό, αλλά - επιπλέον - οι λιγοστοί πλέον δικαιούχοι θα μπορούν - από την 1η Ιανουαρίου του 2014 - να εισπράττουν το επίδομα μόλις συμπληρώσουν τα 65 χρόνια, δηλαδή στα 66 τους... ένα χρόνο αργότερα από ό,τι προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο.    

Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιούνται οι μειώσεις στους μισθούς των διπλωματών, ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής γίνονται πλέον "κοινοί συνταξιούχοι", δηλαδή - πολύ απλά - για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις  συνταξιοδότησής τους, εφαρμόζονται πλέον οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων.

Για να συμπεριληφθεί ή να διατηρηθεί ένα φάρμακο στη θετική λίστα, θα πρέπει η φαρμακοβιομηχανία, που το παράγει, να καταβάλει από το νέο έτος, ένα έκτακτο (;) τέλος, 15%, επί των λιανικών πωλήσεων, το οποίο θα εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ.

Από 1/1/2014 καθιερώνεται το ένα ευρώ ανά συνταγή και τα 25 ευρώ ανά νοσηλεία, τα οποία και θα μπαίνουν στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η διάθεση βρεφικού γάλακτος από super market, ενώ ανοίγουν - για ακόμα μια φορά - επαγγέλματα, κυρίως στις οδικές μεταφορές.

Μέσα σε όλα, αλλαγές και διορθώσεις έρχονται και στο μνημόνιο 3, ενδεικτικές της προχειρότητας, που συντάχθηκε ο νόμος του μεσοπρόθεσμου.