Ξεκινά η ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στη διάθεση των οφειλετών θα είναι από σήμερα οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους προς ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προβλέπει η υπογραφή σχετικής εγκυκλίου από από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η οποία θα αναρτηθεί στη "Διαύγεια".

Η ρύθμιση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από σήμερα Δευτέρα.

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.

Προβλέπεται ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας.

Λαμβάνεται επίσης μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Η νέα ρύθμιση έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ευρώ. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου Νέα Αρχή (Ν.4152/2013).

Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής εκ μέρους του οφειλέτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Οκτωβρίου του 2014 και για όλους τους μήνες.