Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί σήμερα η νομοθετική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια", η οποία αφορά τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Τη νέα ρύθμιση θα παρουσιάσει ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο στον διάδοχό του Κώστα Σκρέκα, και ενώ έχει δηλώσει, από την Παρασκευή, ότι θα καταθέσει ο ίδιος το νομοθέτημα, στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι- σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές και ενώ έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών στελεχών μέσα στο Σαββατοκύριακο που δεν επέφεραν δραστικές αλλαγές στο σχέδιο - στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη -εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων- δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης, και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.