“Το ΙΚΑ θα έχει χρήματα για να πληρώνει συντάξεις”

"Το ΙΚΑ θα έχει χρήματα για να πληρώνει συντάξεις". Αυτό δήλωσε καθησυχαστικά ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και συνέχισε: "Κάθε μήνα το ταμείο χρειάζεται 900 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις".

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι το ταμείο, το οποίο διοικεί, "χάνει 400 με 500 εκατ. ευρώ το μήνα με το προηγούμενο "κούρεμα" ομολόγων μέσω του PSI".

"Είναι μεγάλο πλήγμα, δε διαφωνώ", συνέχισε ο διοικητής του ΙΚΑ, "αλλά τι θα κάναμε αν δεν δανειζόμασταν; Αν δεν υπήρχε Μνημόνιο, δε θα υπήρχαν και χρήματα", συμπλήρωσε.

Μέτρηση ενσήμων και εμφάνιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μέσω internet

Ο διοικητής του ΙΚΑ εξήγγειλε την αναβάθμιση της υπηρεσίας καταμέτρησης ενσήμων μέσω του διαδικτύου.

Η νεοϊδρυθείσα υπηρεσία του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης (Κ.ΑΝ.) θα έχει βελτιωθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, και πλέον θα μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να εισάγει τα στοιχεία του και να βρίσκει τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματά του κατά περίπτωση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η καταμέτρηση ενσήμων γίνεται μόνο στο κεντρικό παράρτημα του ΙΚΑ. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να συμπληρώσει και να αποστείλει ηλεκτρονική αίτηση για τον προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης. Με το νέο σύστημα, θα μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικά.

Διαφορά ανάμεσα σε θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Στο περιθώριο αυτής της δράσης, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη συνταξιοδότηση.

"Δεν κινδυνεύουν οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης", δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ.

Δε συμβαίνει το ίδιο με όσους έχουν κατοχυρώσει τα ένσημα που χρειάζονται, αλλά δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα χρόνια. "Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει ότι ορίζει ο νόμος", τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επιβεβαίωσε ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν αφαιρείται όταν θεμελιωθεί αλλά το κάθε ταμείο δεν μπορεί να εγγυηθεί το ύψος της σύνταξης, βάσει ενσήμων και εισφορών του ασφαλισμένου. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν παρεμβάσεις της τρόικας στις συντάξεις.