Ελαφρύτερος για τα νοικοκυριά ο νέος φόρος ακινήτων

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάσθηκε σε σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά, εξέτασαν τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων και ειδικά τον φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει 7 έως 9 κλιμάκια και θα εφαρμοσθεί είτε από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είτε με αφορολόγητο 50.000-100.000 ευρώ. Στόχος της Διακομματικής Επιτροπής είναι να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά.

Για τα νομικά πρόσωπα ο νέος φόρος επιδιώκεται να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου θα γίνεται διάκριση ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (βιομηχανίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, εμπορικά ακίνητα, κ.α.) και οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν από 3 σε 10.

Όσον αφορά στις αντικειμενικές τιμές, θα επιδιωχθεί η εναρμόνιση τους με τις εμπορικές εντός του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι θα παραμείνουν καθηλωμένες, ενώ θα επεκταθούν και σε περιοχές που σήμερα δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Ο ενιαίος φόρος θα εφαρμοσθεί και στα αγροτεμάχια, όχι ωστόσο καθολικά καθώς θα υπάρξουν εξαιρέσεις και απαλλαγές.