Ανατροπές στα επικουρικά των Σωμάτων Ασφαλείας

Ανατροπές "δυό ταχυτήτων" στις επικουρικές συντάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας και στο προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού του ΝΑΤ και του οίκου Ναύτου φέρνει η εφαρμογή των ρυθμίσεων, που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το νόμο 4281.

Όπως μεταδίδει ο "Ελεύθερος Τύπος" οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την υποχρεωτική ένταξη των Ταμείων τους (ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από την 1/1/2015, εκτός και αν μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2014.

Οι ρυθμίσεις όμως αυτές κρύβουν παγίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις συντάξεων. Ειδικότερα, στην περίπτωση που ενταχθούν στο ΕΤΕΑ οι περικοπές αποφασίζονται οριζόντια για όλους ώστε το ταμείο να μην έχει ελλείμματα. Στην περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθούν οι συνταξιοδοτικές τους παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας.

Η τρίτη παγίδα έχει να κάνει την περίπτωση που επιδιώξουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά, καθώς θα ενεργοποιηθεί "ρήτρα" μείωσης εσόδων από την εργοδοτική εισφορά.