Επιστρέφονται μέσω της ΔΕΗ 100-400 ευρώ σε χωριά με αιολικά πάρκα

Στην επιστροφή των χρημάτων από τη ΔΕΗ στους οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, “είναι η πρώτη φορά που το κράτος, η ΔΕΗ αν θέλετε, θα επιστρέψει χρήματα. Είχαμε βάλει εδώ και 3 χρόνια μια διάταξη στο νόμο, που έλεγε ότι όπου εγκαθίσταται αιολικό πάρκο, το 2% των εσόδων του θα το παρακρατεί ο Δήμος, και εδώ προκύπτει ένα θέμα για το πώς αξιοποιούν οι Δήμοι αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κάνουν παρεμβάσεις στα χωριά όπου έχουν εγκατασταθεί τα αιολικά πάρκα. Το άλλο 1% είναι έσοδα τα οποία είχαμε προβλέψει να τα πάρει στο λογαριασμό του το κάθε νοικοκυριό του συγκεκριμένου χωριού”.

“Σήμερα στη χώρα μας είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα σε 272 οικισμούς. Είναι περίπου 80-100.000 σπίτια, είτε είναι πρώτη κατοικία, είτε είναι εξοχικό. Γι’ αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ανταποδοτικά”, τόνισε ο υπουργός.

“Πρώτη φορά το λέμε, το δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό. Υπήρχε μια απίστευτη γραφειοκρατία. Είναι συναρμοδιότητα του υπουργείου ΠΕΚΑ και του Εσωτερικών”, ανέφερε ακόμα, και πρόσθεσε: “Μεσοσταθμικά θα επιστρέφονται από 100 ως 400 ευρώ στα σπίτια που ανήκουν σε οικισμούς που διαθέτουν αιολικά πάρκα”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...