Έρχεται ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο για όλους τους Έλληνες

Τη λειτουργία Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου (ΕΕΑΤ) από το 2017 φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση και για τους 11,5 εκατομμύρια, άμεσα ή έμμεσα, ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας.

Το νέο και ενιαίο ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων αναφορικά με τις γενικές παροχές σε θέματα ασφάλισης/περίθαλψης και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", ενώ έχει και τη έγκριση της τρόικας.

Παράλληλα, θα ακολουθούνται ενιαίοι κανόνες και για την είσπραξη εισφορών, την οικονομική διαχείριση και την απονομή συντάξεων.

Το ΕΕΑΤ θα αφορά σε 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους και 2.657.568 συνταξιούχους, καθώς και σε 2.882.621 έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2015 θα προηγηθούν η ενοποίηση των επικουρικών συντάξεων–εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) και ΟΑΕΕ.

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η ένταξη του νέου ταμείου στο ΙΚΑ με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και η αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σταδιακά θα ενοποιηθούν τα υποκαταστήματα της περιφέρειας μέσα σε ένα εξάμηνο, υπό την ομπρέλα του ΕΕΑΤ, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.