Καθ’ οδόν τα “ραβασάκια” με βαριά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων που θα τους καλούν να πληρώσουν τόσο τα ασφάλιστρα των οχημάτων τους, όσο και ένα παράβολο των 250 ευρώ, ενώ αν δεν καταβάλουν τα ποσά αυτά, τότε επέρχονται ακόμα βαρύτερες κυρώσεις.

Ο σχετικός νόμος, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ορίζει πως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς πλέον να έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά.

Ο νόμος προβλέπει ακόμα αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους ιδιοκτήτες δε φροντίσουν να ανανεώσουν η να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητο τους.

Τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

1. Διοικητικές κυρώσεις:

- Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
2. Ποινικές κυρώσεις:

- Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.