Πότε και πώς μπορείτε να αλλάξετε ένα δώρο

 

Σας δωρίζουν κάτι, αλλά δυστυχώς είναι ελαττωματικό ή έχει άλλο μέγεθος ή χρώμα. Τί μπορείτε λοιπόν να κάνετε αν κάτι που σας δώρισαν είναι ελαττωματικό;

Η αλήθεια είναι ότι οι διατάξεις των νόμων ελάχιστα καλύπτουν έναν αποδέκτη δώρου για οποιαδήποτε διεκδίκηση. Τα προϊόντα μπορούν όμως να έχουν κάποια εγγύηση του κατασκευαστή, οπότε, αν υπάρχει τέτοια, καλό είναι να έρθετε σε επαφή με αυτόν.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές θα τιμήσουν την εγγύηση τους, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προβάλει τη διεκδίκηση. Παρόλο που νομικώς τα καταστήματα που πούλησαν ένα αντικείμενο δεν σας οφείλουν τίποτε, στην πράξη τα περισσότερα καταστήματα δεν αρνούνται να δώσουν ένα πιστωτικό σημείωμα, να προσφέρουν μια δωρεάν επισκευή ή ακόμα και να αλλάξουν το δώρο που λάβατε και δεν είναι της αρεσκείας σας, με κάτι άλλο που σας ικανοποιεί.

Τί μπορείτε να κάνετε αν κάτι που σας δώρισαν έχει άλλο μέγεθος ή χρώμα ή ήδη έχετε τέτοιο;

Τα περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα είναι πρόθυμα να σας αλλάξουν εμπορεύματα ή να σας δώσουν ένα πιστωτικό σημείωμα. Μερικά μάλιστα ανακοινώνουν ότι είναι πρόθυμα να το κάνουν. Χαρακτηριστικό αυτής της προθυμίας είναι ότι πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα στις περιόδους εορτών ή εκπτώσεων που έχουν μεγάλη κίνηση, αναρτούν επιγραφές που καθορίσουν τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερος χρόνος. Πάντως, αν ψωνίσετε κάτι από ένα κατάστημα που δεν είσαστε βέβαιοι ότι τηρεί την πολιτική της εξυπηρέτησης με αλλαγές, καλό είναι να το ζητήσετε και εγγράφως. Σε αυτή την περίπτωση, το κατάστημα θα τηρήσει οπωσδήποτε την έγγραφη υπόσχεση του.

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]