Ταξίδια στο εξωτερικό και roaming. Τί πρέπει να προσέχετε;

Τί συμβαίνει όσον αφορά στο roaming (διεθνή περιαγωγή) εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Καλοκαίρι και τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος είναι στο πρόγραμμά μας. Αλλά sτα ταξίδια στο εξωτερικό πρέπει να προσέχουμε το roaming (διεθνή περιαγωγή).  

Τί είναι όμως η Διεθνής Περιαγωγή; 

Με την υπηρεσία Διεθνούς Περιαγωγής (International Roaming) έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνό σας όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό.

Η δυνατότητα αυτή καθίσταται εφικτή, μέσω των συμφωνιών που συνάπτουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του εξωτερικού που σας παρέχει την υπηρεσία χρεώνει σε επίπεδο χονδρικής τη δική σας εταιρεία για την παρεχόμενη υπηρεσία και στη συνέχεια, η εταιρεία χρεώνει εσάς για την υπηρεσία Διεθνούς Περιαγωγής. Αυτή την υπηρεσία την ενεργοποιείτε καλώντας στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής.

Πριν ταξιδέψετε σε μια χώρα του εξωτερικού καλέστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της οποίας είστε συνδρομητής για να μάθετε ποιές χρεώσεις ισχύουν για τις υπηρεσίες που θα θέλετε πιθανά να χρησιμοποιήσετε όσο είστε εκεί (για κλήσεις που πραγματοποιείτε, που λαμβάνετε, για σύντομα μηνύματα που στέλνετε, για ακρόαση μηνυμάτων στον τηλεφωνητή, για λήψη και αποστολή MMS, για χρήση του Διαδικτύου, για προώθηση κλήσεων), ποιος ο ελάχιστος χρόνος χρέωσης, κλπ.

Ωστόσο, θα πρέπει πριν επιλέξετε το πρόγραμμα με βάση το οποίο θα χρεώνεστε όταν είστε σε περιαγωγή στο εξωτερικό, να λάβετε υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας σας, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και τα ακόλουθα:

1. Ταξιδεύετε κυρίως εντός Ε.Ε. ή σε όλο τον κόσμο.
2. Έχετε καρτοκινητή ή συνδρομή συμβολαίου.
3. Δέχεστε ή πραγματοποιείτε σύντομα τηλεφωνήματα (μικρότερα από 3
λεπτά) ή πιο εκτεταμένα.
4. Στέλνετε πολλά SMS.

Ειδικά για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και των χωρών Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ισλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τη σταδιακή μείωση των χρεώσεων των φωνητικών κλήσεων από τις 30/08/2007 και έθεσε ανώτατα όρια χρέωσης (Ευρωχρέωση). Σε αυτό το πλαίσιο, όταν επισκέπτεστε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να λάβετε με την άφιξή σας σε αυτή, ένα δωρεάν γραπτό μήνυμα (SMS) το οποίο θα σας ενημερώνει για τις χρεώσεις που ισχύουν όταν πραγματοποιείτε και λαμβάνετε κλήσεις μέσω της Ευρωχρέωσης. Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να λάβετε πρόσθετες πληροφορίες δωρεάν μέσω αποστολής SMS ή τηλεφώνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι χρεώσεις για τη χρήση της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής σε κάποια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Προκειμένου να ενημερωθείτε για το ύψος τους, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είστε συνδρομητής, για να επιλέξετε ποιο είναι το δίκτυο που σας συμφέρει να συνδεθείτε στη συγκεκριμένη χώρα .

Επίσης όταν βρίσκεστε σε παραμεθόρια περιοχή, το κινητό σας «βλέπει» δίκτυο ξένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας διότι είναι ενεργοποιημένη στο κινητό σας η υπηρεσία περιαγωγής (roaming). Σε αυτή την περίπτωση στην οθόνη του κινητού σας θα εμφανιστεί η ένδειξη του ξένου δικτύου και πιθανόν θα λάβετε και σχετικό γραπτό μήνυμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να επιστρέψετε και πάλι στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο οποίο είστε συνδρομητής και προκειμένου να αποφύγετε ενδεχόμενη χρέωση για χρήση περιαγωγής, μπορείτε να αλλάξετε στις ρυθμίσεις του κινητού σας την «επιλογή δικτύου» από «Αυτόματα» σε «Χειροκίνητα», έτσι ώστε να επιλέξετε ο ίδιος από τα διαθέσιμα δίκτυα, την εταιρεία κινητής της οποίας είστε συνδρομητής.

 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος

[email protected]