Ποια προϊόντα αυξάνονται με αποπληθωρισμό 1,1%…

Επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο φέτος, ο ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο -1,1%, από -2% τον Μάιο και έναντι -0,4% τον Ιούνιο πέρυσι.

Σε ετήσια βάση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις σε: αεροπορικά εισιτήρια (29,9%), φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,6%), τιμολόγια ΔΕΗ (11,7%), έξοδα ξενοδοχείων (7,5%), γαλακτοκομικά και αυγά (2,6%), τσιγάρα και προϊόντα καπνού (1,4%) και βενζίνη (0,8%). Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε βασικά αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως σε νωπές πατάτες (30,9%), νωπά λαχανικά (17,5%), ζάχαρη (11,6%), νωπά φρούτα (10,2%), νωπά ψάρια (2,4%), δημητριακά και παρασκευάσματα (1,4%) και κρέατα γενικά (0,9%). Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Αεροπορικά εισιτήρια (13,4%), νωπά φρούτα (7,8%), έξοδα ξενοδοχείων (4,7%), νωπά ψάρια (2,1%), ελαιόλαδο (1,4%) και βενζίνη (0,8%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2013, προκύπτει μείωση 1,1% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Ο γενικός δείκτης τον Ιούνιο 2014 σε σύγκριση µε τον Μάιο 2014, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η μείωση κατά 1,1% του πληθωρισμού τον Ιούνιο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 3% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσµατα, κρέατα γενικά, ζάχαρη και μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυµοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 1,8% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,4% της οµάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

δ) Κατά 1% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα- καλύµµατα δαπέδου και είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη.

ε) Κατά 2,3% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού- υπολογιστών, των ειδών αναψυχής και του πακέτου διακοπών.

στ) Κατά 3,9% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 1,4% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

η) Κατά 2,9% της οµάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µμείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,1% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιµές των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

γ) Κατά 0,6% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στα αυτοκίνητα.

δ) Κατά 0,1% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 1,5%, από μείωση 2,1% τον Μάιο και έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2013. Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...