Καταθέσεις : Αρχίζουν επίσημα διαπραγματεύσεις με την Ελβετία

Με μια λιτή και απόλυτα διπλωματική ανακοίνωση, η ελβετική κυβέρνηση δημοσιοποίησε την επίσημη έναρξη και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας για την κατάρτιση διμερούς φορολογικής συμφωνίας, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Πληροφορίες από τη Βέρνη αναφέρουν ότι η εν λόγω σύμβαση θα καταρτιστεί σύντομα, ενώ - σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των Ελβετών - η σύμβαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2014.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο φορολογικός συντελεστής της αναδρομικής φορολόγησης του κεφαλαίου των καταθέσεων, ενώ το περιεχόμενο της σύμβασης προσανατολίζεται στο αντίστοιχο των ήδη υφιστάμενων διμερών, με την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Δηλαδή, αναδρομική φορολόγηση κεφαλαίου, σε βάθος δέκα χρόνων.

Ελβετικές πηγές σχολίαζαν στο news.gr ότι η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης και η πολύ προσεκτική και σύντομη ανακοίνωσή της έρχεται λίγες μέρες μετά το θόρυβο, που προκλήθηκε στη χώρα μας με την τύχη διαφόρων λιστών.

Θυμίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή προκύπτει ενάμισι μήνα μετά την επίσκεψη – φιάσκο του Γιώργου Μαυραγάνη στην Ελβετία, όπου ο υφυπουργός Οικονομικών είχε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη, προαναγγέλλοντας το κλείσιμο της συμφωνίας, όταν το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν τελικά καν στην επίσημη ατζέντα της ελβετικής πλευράς !

Απαραίτητη, πάντως, προϋπόθεση για τη δρομολόγηση των όποιων εξελίξεων, είναι το “Ναι” από τη γερμανική Κάτω Βουλή για την ελβετογερμανική συμφωνία. Το συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα θα συνεδριάσει στις 23 Νοεμβρίου.

Νεκτάριος Β. Νώτης

[email protected]