Σχέδιο για κούρεμα κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνοντας διαγραφή μέρους των εταιρικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Σχετική ρύθμιση φέρεται να είναι αποφασισμένη να προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

"Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη λέξη κούρεμα", δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων του υπουργείου, "αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό", είπε, προσθέτοντας ότι όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, θα κλείσουν.

Κύκλοι προσκείμενοι στην νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν πως ο υπουργός Νίκος Δένδιας θα επιδιώξει σύντομα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών "πάνω σε μία διευρυμένη ατζέντα", που θα περιλαμβάνει τόσο τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων όσο και την ταχύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, βάσει των διαφόρων εργαλείων που υπάρχουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται το α΄ τρίμηνο του 2014 σε 33% επί του συνόλου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 39 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι επισφάλειες ανέρχονται σε 47%.