Μπέζας: Θα εξεταστεί το θέμα των κρατήσεων στις συντάξεις

Να εξετάσει το θέμα των κρατήσεων της εισφοράς 4% υπέρ του κλάδου ασθενείας στις συντάξεις δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εργασίας Αντ. Μπέζας.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη στην κράτηση 4% που γίνεται στις συντάξεις τους υπέρ του κλάδου ασθενείας, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών τους.

"Είναι κάτι το οποίο θα δούμε. Καταλαβαίνω τι ακριβώς λέει ο Συνήγορος του Πολίτη, αυτό όμως πρέπει να το δούμε για να σας πω τι θα κάνουμε σαν υπουργείο Εργασίας... Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Αν τα νούμερα αυτά τα πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό των συνταξιούχων, προκύπτουν τεράστια ποσά. Θα το δούμε με προσοχή. Βέβαια το κράτος κοιτάει τα του οίκου του, αλλά τα του οίκου του κράτους στην ουσία είναι και θα πρέπει να είναι τα του οίκου του πολίτη, δηλαδή τα χρήματα του κράτους έρχονται πάλι πίσω στους πολίτες, στους μισθούς, στις συντάξεις, στις διάφορες κοινωνικές παροχές. Εγώ υπόσχομαι ότι είναι ένα από τα θέματα που θα δούμε άμεσα", ανέφερε ο κ. Μπέζας μιλώντας στην Αθήνα 9.84.

Για το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις τη νέα χρονιά επεσήμανε: "Δεν θα θιχτούν οι συντάξεις. Στην επικουρική ασφάλιση και τις παροχές εφάπαξ το καθεστώς ήταν διαφορετικό. Δηλαδή, υπήρχε μια καταστροφική πορεία των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας στη κύρια ασφάλιση και στις βασικές συντάξεις. Τώρα η επικουρική ασφάλιση και οι παροχές εφάπαξ είχαν μια καταστροφική πορεία... Οι παροχές αυτές ήταν σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί. Δεν φταίει ο πολίτης, αλλά το κράτος. Και πολλές φορές οι συντάξεις γίνονταν χωρίς έλεγχο και διασταυρώσεις, ακόμα και με υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Το βασικό που έγινε ήταν ότι όλα τα διάσπαρτα ταμεία επικουρικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σ' ένα ενιαίο φορέα επικουρικής ασφάλισης και εισήχθησαν κάποιοι αντικειμενικοί μαθηματικοί τύποι, με τους οποίους οι συντάξεις και οι παροχές θα υπολογίζονται ανάλογα με τις εισφορές οι οποίες καταβάλλονται. Με αυτό το τρόπο διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων και αποκλείστηκε η δημιουργία ελλειμμάτων στο μέλλον. Αυτό νομίζω είναι υπέρ των ταμείων, των συντάξεων και των συνταξιούχων, διότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις, παρά τη μικρή μείωση την οποία έγινε".