Στα 711 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5μηνο

Οι διπλές εκλογές του Μαΐου δεν φρέναραν την καταβολή των φόρων με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού να ξεπεράσουν στο 5μηνο τους στόχους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 5μηνο 2014 στα 711 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή προκύπτει υπέρβαση έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, προκύπτει υπέρβαση έναντι του καλύτερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 570 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις διπλές εκλογές το Μάιο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν υψηλότερα κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν 300 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν τα φορολογικά έσοδα να διαμορφωθούν 250 εκατ. ευρώ καλύτερα από τους στόχους σε πεντάμηνη βάση. Μάλιστα, το μήνα Μάιο, οι επιστροφές φόρων ήταν υπερδιπλάσιες τόσο έναντι του περυσινού όσο και έναντι του στόχου για το μήνα.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17,3 δισ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων - εφέτος - επιστροφών φόρων, 60 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους. α έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 18,6 δισ. ευρώ, 710 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 150 εκατ. ευρώ καλύτερα από τους στόχους.

Οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν στο 5μηνο σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 16,6 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 460 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες το μήνα Μάιο ήταν περίπου 3% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 56% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Στη βάση αυτή ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο κα δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για διανομή "κοινωνικού μερίσματος", για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.