Φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού

Δηλαδή ως Έλληνες φορολογούμαστε στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημα μας, εκτός αν αποδείξουμε ότι είμαστε κάτοικοι εξωτερικού.

Ποιός όμως είναι ο κάτοικος εξωτερικού στο πλαίσιο της φορολογικής νομοθεσίας ;

Κάτοικος εξωτερικού είναι εκείνος η διαμονή του οποίου υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις ημέρες (183) συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια για το ποια είναι η φορολογική κατοικία προκειμένου να υπάρχει σαφήνεια ως προς τον τρόπο φορολόγησης.

Τι ισχύει όμως με όσους κατοίκους εξωτερικούς έχουν περιουσία στην Ελλάδα;

 Όποιος δουλεύει στο εξωτερικό  έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στο κράτος διαμονής του. Όμως, εφόσον έχει ένα σπίτι στην Ελλάδα, έχει τεκμαρτά εισοδήματα, οπότε πρέπει να κάνει δήλωση στην Ελλάδα. Πρέπει όμως προηγουμένως να αποδείξει ότι κατοικούσε στο εξωτερικό περισσότερες από 183 ημέρες μέσα στο 2013.

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να λάβει από τη χώρα διαμονής του ένα πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας και να το καταθέσει στις Ελληνικές φορολογικές αρχές.

Επίσης, είναι απαραίτητο να ορίσει ένα αντίκλητο στην Ελλάδα και πρέπει να ρυθμίσει τα χαρτιά του με τέτοιο τρόπο ώστε οι φορολογικές του υποχρεώσεις να  υπάγονται στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.  

Αντίκλητος είναι αυτός που θα λαμβάνει την σχετική αλληλογραφία από την αρμόδια ελληνική ΔΟΥ και θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας με τις φορολογικές αρχές. 

Τα βασικά δικαιολογητικά για την απόδειξη του φορολογούμενου ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, περιγράφονται στην ΠΟΛ 1136/2013 και συνοπτικά περιλαμβάνουν:

"(α) βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους ή

(β) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά από την αρμόδια φορολογική αρχή, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή από την οποία να προκύπτει η κατοικία του εν λόγω φυσικού προσώπου στην αλλοδαπή".

Εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, τότε δεν φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του και δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος.

Αν  επίσης, δεν έχει στην Ελλάδα,ούτε περιουσία ή κάποιον λογαριασμό, τότε δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος.

ΟΜΩΣ, αν ένας Έλληνας φορολογούμενος έχει εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά δεν έχει μόνιμη κατοικία άνω των 183 ημερών, τότε φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του.

Τί ισχύει για αυτόν που μετανάστευσε προσωρινά, εργάζεται και έχει πληρώσει φόρο στον τόπο διαμονής του; 

Τότε, θα πρέπει να λάβει από τις αρχές του κράτους αυτού βεβαίωση του φόρου που καταβλήθηκε και στην περίπτωση αυτή  ισχύουν οι συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολόγησης. Αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισόδημα σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει  σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα δηλώσει το εισόδημα που απέκτησε  στο εξωτερικό και θα δηλώσει και τον αντίστοιχο φόρο.

Τί ισχύει όμως σε χώρες χωρίς Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης;

Τότε, ο νομοθέτης  ορίζει ότι αν μεταφερθεί η μόνιμη κατοικία σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα, οι Ελληνικές φορολογικές αρχές θεωρούν ότι ο φορολογούμενος είναι ακόμη κάτοικος Ελλάδας και τον φορολογούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του.

 

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

[email protected]