Τα κρυφά μπόνους για σύνταξη από τα 52

Σύνταξη με χαμηλό όριο ηλικίας που ξεκινά από τα 52 μπορούν να κατοχυρώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιλέγοντας τις προϋποθέσεις του 2011 ή του 2012.

Μάλιστα, για πολλούς υπάρχουν κρυφά "μπόνους" που έχουν να κάνουν με τη μείωση των ποινών πρόωρης εξόδου, την αποφυγή περικοπών λόγω μνημονίου, καθώς και με τη δυνατότητα απασχόλησης χωρίς αναστολή ή περιορισμό της σύνταξής τους.

Τις ευκαιρίες αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν περίπου 650.000 "παλαιοί" - μέχρι το 1992 - ασφαλισμένοι. Όσοι επιλέγουν την έξοδο με χαμηλά όρια ηλικίας, μπορούν να βγουν κερδισμένοι με 3+1 κρυφά "δώρα".

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο:

-Γλιτώνουν τις περικοπές του μνημονίου που ισχύουν για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς παίρνουν μειωμένη σύνταξη (κύρια και επικουρική), που συνήθως είναι κάτω από 1.000 ευρώ.

-Μπορούν, εφόσον είναι κάτω από 55 ετών να εργαστούν ξανά και να ζητήσουν μετέπειτα νέο υπολογισμό της σύνταξής με επιπλέον χρόνο ασφάλισης άρα και με μεγαλύτερο ποσό.

-Όσοι είναι άνω των 55 ετών μπορούν να ασκήσουν επίσης επάγγελμα ή εργασία χωρίς να έχουν αναστολή σύνταξης. Επιπλέον, αν το ποσό σύνταξης είναι μέχρι 990 ευρώ, δεν υπόκεινται στις μειώσεις που ισχύουν για τους συνταξιούχους που δηλώνουν ότι εργάζονται καθώς οι περιορισμοί αφορούν στο τμήμα σύνταξης που υπερβαίνει τα 990 ευρώ.

-Το τέταρτο μπόνους έχει να κάνει με την ποινή εξόδου στη μειωμένη σύνταξη. Αυτή είναι 6% στο ποσό και φτάνει στο 30% εφόσον υπολείπονται 5 χρόνια από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει κάθε φορά. Όμως, για χιλιάδες ασφαλισμένους ισχύει βάσει νόμου μικρότερη ποινή, καθώς η απόσταση στα όρια για πλήρη και μειωμένη σύνταξη δεν είναι πάντα 5 έτη αλλά πέφτει ακόμη και στα 2 έτη ή και στον ένα χρόνο. Άρα η ποινή εξόδου μπορεί να περιοριστεί από το 30% στο 6%.