Πώς ευνοεί ο συμψηφισμός χρεών όσους κόβουν σήμερα τιμολόγια

Παρά τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιάζει η νέα ρύθμιση που αφορά στον συμψηφισμό των χρεών ιδιωτών - Δημοσίου, δεν παύει να ευνοεί τις περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι συναλλάσσονται με φορείς του και κόβουν τιμολόγια στο εξής, αλλά και μελλοντικά. Στην πραγματικότητα έρχεται να λύσει τα χέρια εκείνων, οι οποίοι εκδίδουν νέα τιμολόγια, και όχι όσους έχουν στα χέρια τους παλαιότερα παραστατικά, καθώς όπως αναλύσαμε ήδη στο news.gr τα εμπόδια στη δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά και σημαντικά.

Όπως λέει ο φοροτεχνικός, Βαγγέλης Αμπελιώτης το μέτρο είναι σημαντικό γιατί δίνει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ως προς τον τρόπο υλοποίησης για την έκδοση νέων τιμολογίων, διευκρινίζει ότι "Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Αν γι' αυτή την περίοδο που υποβάλλουν την περιοδική δήλωση έχουν συνεργασία με το Δημόσιο και έχουν εκδόσει κάποια τιμολόγια θα πρέπει τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την ηλεκτρονική υποβολή της περιοδικής δήλωσης να αποστείλουν σε ειδική εφαρμογή τα τιμολόγια αυτά, καθώς το ΦΠΑ των τιμολογίων αυτών θα αφαιρεθεί από αυτό που εμφανίζεται στην περιοδική δήλωση ότι πρέπει να καταβληθεί"

Ο κύριος Αμπελιώτης φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση, κατά την οποία η περιοδική δήλωση έχει χρεωστικό υπόλοιπό 20.000 ευρώ και έχουμε ΦΠΑ στα τιμολόγια αυτά που έχουν εκδοθεί προς το ελληνικό δημόσιο, αξίας ΦΠΑ 10.000 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν θα πληρώσει τις 20.000, αλλά τις 10.000 που προκύπτουν από τον συμψηφισμό.

"Σε ό,τι αφορά στην αξία των τιμολογίων", όπως διευκρινίζει ο φοροτεχνικός, "δεν περιλαμβάνεται στη ρύθμιση αυτή, και αναμένεται να προβλεφθεί αργότερα".

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω αφορά στην έκδοση νέων τιμολογιών και όχι στα ήδη υπάρχοντα, όπου όπως περιγράψαμε η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα, ελλείψει οργανωμένης βάσης δεδομένων.

Όπως διευκρινίζει ο κύριος Αμπελιώτης όταν καταχωρούνται τα τιμολόγια και αποστέλλονται ηλεκτρονικά, αμέσως θα ταυτίζεται το ΑΦΜ του φορολογούμενου με το αντίστοιχο ΑΦΜ της υπηρεσίας του Δημοσίου.

Για όσα τιμολόγια έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν τα πράγματα είναι διαφορετικά. "Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, είναι με την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ οι ετήσιες εκδόσεις τιμολογίων να εμφανιστούν στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και να έχει υποχρέωση συμψηφισμού στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος. Όπως και να 'χει πρέπει να ακολουθείται η σειρά συμψηφισμού, αν τροποποιηθεί ο νόμος και γίνει συμψηφισμός με όλον τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ώστε τα παλαιά τιμολόγια να απορροφηθούν και αυτά. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέτρο αυτό είναι καλό μόνο για τα τρέχοντα και τα μελλοντικά τιμολόγια".

"Δεν λύνει όλα τα προβλήματα σε καμία περίπτωση, καθώς δεν επιλύει προβλήματα του παρελθόντος και δεν συμψηφίζει όλο το ποσό του τιμολογίου παρά μόνο το ΦΠΑ. Φανταστείτε πάντως να εκδόσει κάποιος ένα τιμολόγιο προς το ελληνικό δημόσιο και να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ΦΠΑ. Τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια για μη καταβολή το Φόρου Προστιθέμενης Αξίας", εξηγεί ο κύριος Αμπελιώτης.