Αλαλούμ με τις μηδενικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών

Κάθε άλλο παρά διαφωτιστικό ήταν το tweet του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, αναφορικά με το αν η μηδενική προσωρινή δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από την οποία δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή, θα υποβάλλεται ανά μήνα.

“Δεν νομίζω τα μηδενικά κάθε μήνα. Μόνο μια φορά για να δηλώσει πως δεν έχει άλλη υποχρέωση”, ήταν το tweet του κ. Θεοχάρη, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα από χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω της εγκυκλίου του Χάρη Θεοχάρη, η οποία αναφέρει πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 υπόχρεοι στην αποστολή προσωρινής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών είναι ακόμα και όσοι δεν έχουν παρακρατούμενο φόρο, ενώ “ειδικά στην περίπτωση που οι υπόχρεοι εργοδότες παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και να συμπληρώνουν την ειδική ένδειξη που αναγράφεται επί του εντύπου, προκειμένου να μην εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου”.

Αναφορά στο θέμα γίνεται και στις συχνές ερωταπαντήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου σημειώνεται:

Απασχολώ έμμισθο προσωπικό και σε κάποιο μήνα δεν προκύπτει παρακρατούμενος φόρος για απόδοση. Τι πρέπει να κάνω

Από 01/01/2014 εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της προσωρινής δήλωσης παρακράτησης φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση, συμπληρώνοντας μόνο το ποσό των ακαθάριστων αμοιβών.

Το πεδίο “Ολική παύση απασχόλησης προσωπικού” σε ποιες περιπτώσεις συμπληρώνεται;

Από 01/01/2014 εργοδότες που παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να συμπληρώσουν την ειδική ένδειξη «ολική παύση απασχόλησης προσωπικού» στην τελευταία προσωρινή δήλωση που υποβάλλουν, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.