Eureka! Οι γονείς θα κάνουν το Ε9 των ανήλικων παιδιών τους

Χρειάστηκε μία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για να επιβεβαιωθεί το... αυτονόητο: Ότι δηλαδή το έντυπο Ε9 για τους ανηλίκους με περιουσία στο όνομά τους θα μπορέσουν να συμπληρώσουν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, για το 2014 κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet θα πρέπει να αποκτήσουν και ανήλικοι, αν έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου οι γονείς τους να δηλώσουν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών. Στην απόφαση ορίζεται ότι “η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου”. Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet . Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου.

Το σημείο αυτό είχε προκαλέσει σύγχυση στους φορολογούμενους, όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής ξεκαθάρισε το τοπίο:

“Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων με περιουσία να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και έτσι φεύγει ένας... πρόωρος φορολογικός πονοκέφαλος για τα ανήλικα τέκνα...

Για να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τους γονείς τους ως "χρήστες" των υπηρεσιών του συστήματος ΤΑΧΙSNET και να λάβουν ξεχωριστούς "κλειδάριθμους" και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, τους οποίους βεβαίως θα χρησιμοποιούν οι γονείς. Στις δηλώσεις δε Ε9, οι γονείς πρέπει να συμπεριλάβουν όλα τα ακίνητα των τέκνων τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα υποβάλλεται φέτος το Ε9 από φυσικά και νομικά πρόσωπα