Σύγκρουση κυβέρνησης – τρόικας για τις εμπορικές μισθώσεις

Την ευθεία «σύγκρουση» με την τρόικα επέλεξε η Κυβέρνηση στο ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων.

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθιέρωση της τριετούς ελάχιστης διάρκειας για τις νέες εμπορικές μισθώσεις με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εσωστρέφειας που θα συζητηθεί από την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε χθες την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας ξεκαθαρίζοντας πως με την νομοθετική παρέμβαση διατηρείται το καθεστώς προστασίας για τις υφιστάμενες επαγγελματικές μισθώσεις, καθιερώνεται τριετής ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις, δηλαδή όσες συναφθούν μετά την ψήφιση του νόμου και περιορίζεται η διαφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που οφείλουν ιδιοκτήτες (24 μήνες σήμερα) και ενοικιαστές (1 μήνας), για πρόωρη λύση της μισθώσεως.

Οι ρυθμίσεις αυτές που έχουν συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν λάβει ακόμη την έγκριση της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση την πλήρη απελευθέρωση όλων των εμπορικών μισθώσεων (παλαιών- νέων). Πρέπει να σημειωθεί πως με την θέση της τρόϊκα συντάσσεται η Πανελληνιά Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία έχει υποστηρίξει πως η ισχύουσα νομοθεσία των εμπορικών μισθώσεων παρουσιάζει πλήρη ανισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δύο μερών, κατάφωρα σε βάρος των εκμισθωτών.

Οι υποστηρικτές της καθολικής απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων εκτιμούν πως η αλλαγή αυτή δεν θα επέφερε σε καμία περίπτωση αύξηση των αγωγών απόδοσης ακινήτου λόγω λήξης της μίσθωσης, καθώς κανένας απολύτως ιδιοκτήτης σήμερα δεν επιθυμεί να αποβάλλει τον φερέγγυο μισθωτή του και να μείνει με ένα ξενοίκιαστο ακίνητο στην παρούσα οικονομική συγκυρία και όταν ξέρει ότι το νέο μίσθωμα που μπορεί να επιδιώξει είναι κατά πάσα πιθανότητα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ήδη εισπράττει.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα κάθε εμπορική μίσθωση, καθώς και σχεδόν όλες οι μισθώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ισχύουν για 12 έτη, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια που αναγράφεται στο μισθωτήριο. Οι καθαρά εμπορικές μισθώσεις παρατείνονται έμμεσα από το νόμο για τέσσερα ακόμη έτη, αυξάνοντας την ουσιαστική προστασία των ενοικιαστών στη 16ετία.

Βάσει του νόμου καταγγελία εμπορικών μισθώσεων επιτρέπεται πάντοτε, ακόμη και κατά τη διάρκεια του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης για τους εξής γενικούς λόγους:

-Για καθυστέρηση ή δυστροπία στην καταβολή του ενοικίου, των τυχόν κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας που βαρύνουν το μισθωτή.

-Για αντισυμβατική μόνιμη παραχώρηση της χρήσης του σε τρίτους (είτε υπομίσθωση, είτε πρόσληψη συνεταίρου χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων).

-Για κακή χρήση του ακινήτου (σοβαρές φθορές από πρόθεση του ακινήτου κλπ., ή αντισυμβατική (απαγορευόμενη) αλλαγή της χρήσης του, π.χ. από συγκεκριμένη επαγγελματική χρήση σε άλλη).

Η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται ως εξής:

- Με καταγγελία της μίσθωσης είτε με εξώδικο είτε με το δικόγραφο της αγωγής. Ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και εκδίδεται απόφαση.

-Αγωγή για δυστροπία. Ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου και ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.

- Έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει 50 ημέρες.