Ακίνητα: Η εφορία θα υπολογίζει το φόρο υπεραξίας

Στον πάγο παραμένουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με ευθύνη του υπουργείου οικονομικών που για ακόμη μια φορά παρουσιάστηκε ανέτοιμο.

Έχει δείξει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με το φόρο υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντός των ημερών θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης ακίνητων σε περιπτώσεις αντιπαροχής, ακίνητων που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας, κ.α., αλλά και δεύτερη υπουργική απόφαση που θα αναφέρει ρητά πως ο συμβολαιογράφος είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

Οι πωλητές του ακινήτου πριν από την υπογραφή των συμβολαίων θα υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας στην εφορία τους, προκειμένου να βεβαιώνει τον φόρο και να εκδίδει τη Ταυτότητα Οφειλής, με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.

Ο συμβολαιογράφος θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας μετά τη σύνταξη του συμβολαίου και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο.