Πώς θα χτίσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Λύση για τους "μπλοκαρισμένους" οικοδομικούς συνεταιρισμούς αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ανταλλαγές εκτάσεων που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση.

Στην Αττική έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των  οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν 330, από τους οποίους το 25% αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.

Στη χαρτογράφηση των περιοχών που θα ασκηθούν τα δικαιώματα περισσοτέρων από 450-500 χιλιάδων οικογενειών, οι οποίες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας σε 550 συνολικά οικοδομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, έχει ήδη προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι η περιοχή ιδιωτικής πολεοδόμησης πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ελάχιστη επιφάνεια τα 50 στρέμματα, η χωροθέτηση γίνεται δίπλα σε μικρούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς που έχουν μέχρι 150 κατοίκους, η ελάχιστη απόσταση από τον υφιστάμενο οικισμό είναι τα 500μ και η μέγιστη τα 6χλμ, προκειμένου οι κάτοικοι των νέων περιοχών να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο οικισμό, η ελάχιστη απόσταση από την ακτογραμμή είναι τα 350μ και από τις κορυφογραμμές τα 100μ.

Οι ζώνες υποδοχής θα λειτουργούν Κρήτης, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Βόλου και Λάρισας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα συνοδευτεί και με διατάξεις που θα καθορίζουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών ώστε μεταξύ άλλων να είναι δυνατόν να εισέρχονται στη διαδικασία υλοποίησης των σχεδίων τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα εταιρείες real estate.

Η ρύθμιση του πολύπλοκου θέματος των οικοδομικών συνεταιρισμών επιλύεται με την εφαρμογή "Αγοράς Δικαιωμάτων Γης και Θάλασσας", που προβλέπει η καθιέρωση του θεσμού της "Τράπεζας Γης". Μέσω αυτού θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που έχει προβλήματα (δασικά ή χωροθέτησης) να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή. Αυτές οι περιοχές υποδοχής ορίζονται ως ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης μέσω του νέου νόμου.