Μέχρι το… 2018 η ετήσια εισφορά

Για ακόμα μια φορά, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καταβάλουν ακόμα περισσότερους φόρους.

Για ακόμα μια φορά, επικρατεί στην κυβέρνηση η λογική της διάσωσης της κομματικής πελατείας – δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων– και της ταυτόχρονης εξάντλησης των υπόλοιπων φορολογουμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι συμφωνήθηκαν με την τρόικα τόσο η παράταση της επιβολής της ετήσιας εισφοράς έως το 2018, όσο και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Δηλαδή,πολύ απλά, μετά

-την αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα φετινά εισοδήματα, και

-την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό,

οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για περισσότερα ακόμα χρόνια την ετήσια εισφορά – που ουδέποτε ήταν έκτακτη - ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν πολλούς περισσότερους φόρους, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιοχές οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα των αντικειμενικών !

Σαν να μην έφτανε αυτό, φαίνεται ότι αλλάζει δραστικά και το σενάριο των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα. Ενώ, δηλαδή,προβλέπονταν μικρές αλλαγές στα πρώτα κλιμάκια, τελικά επανέρχεται ο παλαιότερος σχεδιασμός, που προβλέπει τη μείωση των κλιμακίων σε τρία ή σε τέσσερα.

Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ελαφρύνσεις θα έχουν τα εισοδήματα έως 26.000 ευρώ, ενώ τα μεσαία εισοδήματα – δηλαδή από 26.000έως 50.000 ευρώ – θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι – εκτός από τις αλλαγές στην κλίμακα - οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων θα χάσουν ακόμα περισσότερα από το γεγονός πως η εφορία θεωρεί πλέον ότι

δεν έχουν βασικά έξοδα - καταργώντας τις φοροαπαλλαγές από ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκιο - και

δεν επιβαρύνονται οικονομικά από την ύπαρξη παιδιών - καταργώντας και το επιπλέον αφορολόγητο ανά τέκνο.

Σκεφτείτε, επιπλέον, ότι τα δύο τελευταία μέτρα θα ακυρώσουν και τα όποια οφέλη από τη νέα κλίμακα και για τα εισοδήματα έως 26.000 ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, αν διατηρηθεί ο - απαγορευτικός - συντελεστής 45% για τα υψηλά εισοδήματα και μάλιστα επιβληθεί χαμηλότερα του ισχύοντος ορίου των 100.000 ευρώ, τότε - μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες - σχεδόν όλοι οι μισθωτοί θα βάλουν συνέταιρο το κράτος στο νοικοκυριό τους.

 

Νεκτάριος Β. Νώτης