Απλήρωτοι 800.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Στις 800.000 περίπου ανέρχονται οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι ή τους καταβάλλεται ένα ποσό έναντι του μισθού τους για διάστημα από έναν, έως και δώδεκα μήνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Mega.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσε και ο επιστημονικός διευθυντής  ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Ρομπόλης, ο οποίος ανέφερε ότι το 2011 η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών ανέρχονταν σε 1 έως 6 μήνες ενώ επισήμανε ότι αν οι εργαζόμενοι προσπαθήσουν να διεκδικήσουν  τα δεδουλευμένα τους ή να διαπραγματευτούν καλύτερες συνθήκες "ξέρουν ότι την επόμενη μέρα θα είναι άνεργοι".

Χιλιάδες, όμως, είναι οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα και χωρίς μισθό και χωρίς δώρο, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εταιρείες προτείνουν στους εργαζόμενους να καταβάλλουν μέρος του δώρου, άλλες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζομένους να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου επιχειρήσεις πρότειναν την πληρωμή σε είδος όπως τρόφιμα, δώρα για τα παιδιά, καύσιμα και άλλους τρόπους "αποπληρωμής" της υποχρέωσης του δώρου.

Για το όλο θέμα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού δήλωσε ότι πολλοί εργοδότες αρνούνται να τα καταβάλλουν ή τα μετακυλούν στην επόμενη χρονιά ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 100-150 ευρώ και ζητούν από τους εργαζομένους να υπογράψουν ότι έλαβαν το σύνολο του δώρου.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι οποίες εξαρχής κάνουν γνωστό στους εργαζομένους ότι οι μισθοί θα καταβάλλονται με καθυστέρηση μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προτείνει προσλήψεις τον Μάρτιο όμως η πρώτη καταβολή του μισθού θα γίνει τον Ιούλιο.

Στην Κρήτη ξενοδοχείο προχωρά σε προσλήψεις ξεκαθαρίζοντας στους εργαζομένους ότι η καταβολή του επιδόματος αδείας και δύο μισθών θα γίνει σταδιακά μέχρι το Μάρτιο.

Ο εργατολόγος κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους παραμένουν απλήρωτοι για δύο, έως και δέκα μήνες "παραμένουν εγκλωβισμένοι στις επιχειρήσεις οι οποίες ούτε τους πληρώνουν ούτε τους απολύουν και έτσι ζουν χειρότερα από τους ανέργους, διότι εργάζονται χωρίς να δικαιούνται καν το επίδομα ανεργίας".