Ασφυκτικές οι προθεσμίες για την αποφυγή των πλειστηριασμών

Κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο θέτει ασφυκτικές προθεσμίες στους δανειολήπτες προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.

Για τους εγγυητές, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον τους, εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στην ρύθμιση. Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή, τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο εκπλειστηριασμού, θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους ώστε να αποδεικνύονται πως πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων του λογαριασμού που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, αν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται η προστασία.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπει και την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.