Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στα εργασιακά

Οι τελευταίες πινελιές στα εργασιακά μπαίνουν σήμερα στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει προχωρήσει αρκετά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και βρίσκεται στην τελική ευθεία της συμφωνίας.

Μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δύο ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις.

Υποχωρήσεις υπήρξαν και από τις δύο πλευρές και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περάσει και δυσμενείς αλλαγές για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο η στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, με τον Φώτη Κουβέλη να παραμένει μέχρι στιγμής σταθερά αντίθετος στις αλλαγές στα εργασιακά.

Μία από αυτές είναι και η 6ημερη εργασία, καθώς πληροφορίες λένε ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί με ατομικές συμφωνίες. Ειδικότερα σε ότι αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση 6ημερης εργασίας σε ορισμένους κλάδους, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μπορεί να γίνει μέσω ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ η ελληνική πλευρά προκρίνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επικύρωσή τους με επιχειρησιακή συμφωνία.

Σώζονται οι τριετίες

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει τις τριετίες, παρόλο που η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, στο οποίο αναφέρεται η αντικατάσταση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από έναν "ελάχιστο μισθό".

Στο θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας βασίζεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28.2.2012, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη μείωση των κατώτατων ορίων μισθών κατά 22%, και κατά 32% για νέους κάτω των 25 ετών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην ίδια Πράξη, γίνεται ειδική αναφορά στα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, που διατηρούνται και μετά τη λήξη ή την καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ καταργούνται όλα τα άλλα.

Σε θετικό δρόμο κινείται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ύψους των αποζημιώσεων. Το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να μη θιγούν από τις αλλαγές οι παλαιοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η μείωση των αποζημιώσεων θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα είναι ανάλογη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά όχι μικρότερη από τους 12 μισθούς, που δίνονται σήμερα, για 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.