ΦΠΑ 13% χωρίς την έγκριση της τρόικας

Σε μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική συμφωνία με την τρόικα και βάσει νόμου ο ΦΠΑ θα επανέλθει αυτόματα στο 23% από 1η Ιανουαρίου 2014. Μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, εξέλιξη που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα τη σχετική διάταξη για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ κατά ένα έτος.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", στα σενάρια που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα προκύπτει επί της ουσίας δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα για το 2013. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της τρόικας για απώλειες εσόδων στο πεντάμηνο του 2013, όπου και εφαρμόστηκε ο μειωμένος συντελεστής, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χειρότερο σενάριο οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ στο καλύτερο σενάριο τα έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 8 εκατ. ευρώ.

Ανεπισήμως, στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 200-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες από τη Βουλή έχει συνταχθεί με πρόβλεψη εσόδων από τον ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% για την εστίαση.

Μέχρι χθες η τρόικα δεν είχε αποστείλει καμία απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται στη μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία με την τρόικα. Αν εν τέλει επέλθει συμφωνία, ο μειωμένος συντελεστής 13% θα είναι μόνιμος, διαφορετικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την παράτασή του μέχρι το τέλος του 2014.