Bloomberg: Οι Έλληνες κλέβουν ρεύμα για να ζήσουν

Στις επανασυνδέσεις ρεύματος στην Ελλάδα από πολίτες, ένα θέμα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο το Bloomberg, με αφορμή το θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέθανε από εισπνοή δηλητηριωδών αερίων από μαγκάλι, που είχε ανάψει η μητέρα της στο - χωρίς ρεύμα - σπίτι τους. Μάλιστα, το πρακτορείο τονίζει ότι δεν έχουν άλλη επιλογή και οι Έλληνες κλέβουν ρεύμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια ακόμα δυσκολία, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 1,37 εκατ. άτομα.

Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις ανθρώπων, που έχουν επανασυνδέσει παράνομα το ρεύμα.

"Έχω χάσει τον πατέρα μου και τον μικρότερο αδελφό μου και δεν θέλω να χάσω και τη μητέρα μου", είπε ο κ. Ιωαννίδης, στο μικρό διαμέρισμα της μητέρας του, σε μια εργατική περιοχή στη Θεσσαλονίκη . "Η υγεία της μητέρας μου είναι πιο σημαντική για μένα από το αν είναι νόμιμο αυτό", ανέφερε.

"Εάν κάποιος δεν έχει τα τρόφιμα , προσπαθούμε να του πάμε φαγητό. Αν κάποιος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, προσπαθούμε να το συνδέσουμε", είπε η Αθηνά Τέσκου, μέλος της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, που έχει επανασυνδέσει περισσότερα από 30 σπίτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το πρώτο εννεάμηνο οι αποσυνδέσεις ρεύματος λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών ανήλθαν σε 257.002, αριθμός που ξεπερνά κατά 5,4% τις αποσυνδέσεις που έγιναν πέρυσι.

Οι αποσυνδέσεις έχουν γεννήσει ένα κίνημα ηλεκτρολόγων, οι οποίοι αποκαθιστούν παράνομα τις συνδέσεις ρεύματος για τον εαυτό τους και για λογαριασμό τρίτων, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως - σύμφωνα με το Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), φέτος περίπου 1 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα θα συνδεθούν στις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς έγκριση.

Η πρακτική αυτή των παράνομων επανασυνδέσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Ελλάδα, με εξοργισμένους Έλληνες πολίτες να δημιουργούν επιτροπές αλληλεγγύης οι οποίες έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και σε διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει 310 υποθέσεις στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Διαχειριστή, Μελίνα Καλαμπόκα, η οποία τονίζει πως ο Διαχειριστής θέλει να αποφύγει τη δίωξη ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή άλλες «κοινωνικά ευπαθείς» οικογένειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παράνομη αποκατάσταση του ρεύματος είναι μια κατανοητή μορφή της αντίστασης κατά της οικονομικής αδικίας, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φωτεινής Μωυσίδου που έχει επταμελή οικογένεια.

Πέρυσι το χειμώνα, ένας ξάδελφός της την έφερε σε επαφή με μια από τις επιτροπές αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα είχε ρεύμα.

"Δεν υπήρχε άλλη λύση. Ανησύχησα για τα παιδιά μου", ανέφερε.

"Η ζωή χωρίς ρεύμα ήταν ταπεινωτική και καταθλιπτική", δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος της Μωυσίδου, Παντελής.

«Όταν έχεις συνηθίσει στην τεχνολογία και δεν έχεις πλέον ηλεκτρική ενέργεια, είναι σαν να κόβεις τα φτερά σου», είπε ο Καρίπογλου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από το 2010, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς δανειστές σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα έχει επιβάλει νέους φόρους και έχει προχωρήσει σε περικοπές στην παροχή υπηρεσιών, στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις. Οι αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης έχουν συμβάλει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 59% από το 2007.

Πέρυσι, το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων ήταν λιγότερο από το ήμισυ του εισοδήματος του 2009 και 37% χαμηλότερο από το όριο φτώχειας του 2009, σύμφωνα με τον κ. Μάνο Ματσαγάνη, οικονομολόγο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει το Bloomberg. Κατά τον ίδιο, λιγότερο από το 19% των ανέργων λαμβάνουν επιδόματα, ενώ τα κόστη τους έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, υπάρχουν περίπου 7,4 εκατ. επιχειρηματικοί και οικιακοί χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ενώ το 60% των αποσυνδέσεων λόγω μη αποπληρωμής λογαριασμών, τελικά επανασυνδέονται.