Κέρδισε προστασία η παρμεζάνα – Χάνει η ελληνική φέτα

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της ονομασίας του τυριού "φέτα' φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χούντης.

Σύμφωνα με Έγγραφο-Δεσμευτική επιστολή του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης προς την Κομισιόν της 21-1-2013, αποκαλύπτεται ότι, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013, ήταν και είναι να αναγνωρισθεί η "φέτα" ως διεθνής ονομασία, δηλαδή να μπορούν να συνυπάρχουν στη διεθνή αγορά, παράλληλα με την ελληνική φέτα ΠΟΠ, άλλες "φέτες" άλλων προελεύσεων (πχ. Δανίας, Τουρκίας, Καναδά, ΗΠΑ, κλπ).

Το σημείο της επιστολής, που απευθύνεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου κ. Karel De Gucht, στο οποίο αναγνωρίζεται και συνομολογείται η δυνατότητα ύπαρξης "φέτας" και άλλων προελεύσεων πέρα της γνήσιας ελληνικής, αναφέρει στο σημείο 7: "Τα συμβαλλόμενα μέρη (ΕΕ-Σιγκαπούρη), στην περίπτωση της Φέτας, συμφωνούν ότι, φέτα άλλων προελεύσεων μπορεί να συνυπάρχει στο διηνεκές με την (ελληνική) ΠΟΠ Φέτα της ΕΕ".

Έχει επίσης ενδιαφέρον και το επόμενο σημείο της επιστολής που αφορά στην Παρμεζάνα και είναι απολύτως ενδεικτικό της προστασίας που δίδεται στο προϊόν αυτό, σε αντιδιαστολή με τη φέτα:

"Σχετικά με το Parmigiano Reggiano, επισημάνθηκε η σημασία της ονομασίας αυτής για την ΕΕ. Η Σιγκαπούρη συμφωνεί να εμβαθύνει άμεσα στην έρευνά της για άλλες πιθανές χρήσεις του ονόματος αυτού στην αγορά της και να ενημερώσει την ΕΕ για το αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της Συμφωνίας. Επισημαίνει ότι η ΕΕ θα λάβει υπ' όψιν της τα αποτελέσματα αυτά, κατά τη συνολική της εκτίμηση της ολικής αποδοχής της πτυχής της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Η ΕΕ δηλώνει την προσδοκία της ότι το Parmigiano Reggiano θα εγγραφεί στη Σιγκαπούρη ως γεωγραφική ένδειξη με αποκλειστικά δικαιώματα".

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή