Φυσικό αέριο και οικονομία στην κατανάλωση

Ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρονια είναι το φυσικό αέριο. Τόσο ως μορφή κίνησης, αλλά και θέρμανσης.

Αποτελεί μια αρκετά φιλική επιλογή προς το περιβάλλον. Η εγκατάσταση της έχει πολλά κοινά με την κεντρική θέρμανση πετρελαίου και αποτελείται από καυστήρα με παρόμοιες επιδόσεις, λέβητα, καθώς και σειρά εξαρτημάτων για την υποστήριξη της λειτουργίας του, όπως οι κυκλοφορητές.

Σε ό, τι αφορά στην ασφάλεια, η εγκατάσταση καύσης φυσικού αερίου είναι εξοπλισμένη με δοχείο ασφαλείας και αυτόματο πληρώσεως.

Πώς λειτουργεί

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην καμινάδα του συστήματος λόγω των υγροποιήσεων των καπναερίων. Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι διπλού τοιχώματος με μόνωση ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υγρασίας στους τοίχους της κατοικίας.

Χρειάζονται καινούργια θερμαντικά σώματα;

Δεν χρειάζεται εκ νέου εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει με τοποθέτηση στην ήδη υπάρχουσα θέρμανσης πετρελαίου. Σε αυτή αυτή την περίπτωση αντικαθίσταται μόνο ο καυστήρας με τη χρήση κσι τοποθέτηση των κατάλληλων σωληνώσεων για την σύνδεσή με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι μονάδες φυσικού αερίου εκτός από κεντρικές εγκαταστάσεις υψηλής απόδοσης, μπορεί να είναι και τοπικές μονάδες χαμηλότερης απόδοσης, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων τοποθετούνται στον τοίχο του σπιτιού μας. Τα λειτουργικά τους μέρη τοποθετούνται είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς και προστατευμένους από τα καιρικά φαινόμενα.

Στην κατηγορία των τοπικών μονάδων ανήκουν και οι λέβητες συμπύκνωσης. Η τεχνολογική τους επάρκεια προσφέρει οικονομική και υψηλών αποδόσεων λειτουργία, με πλήρη εκμετάλλευση του ενεργειακού περιεχομένου του καυσίμου που χρησιμοποιούμε.

Η θερμότητα που παράγεται από την καύση του φυσικού αερίου σε μορφή υδρατμών, μπορεί να ανακτηθεί σε μορφή νερού και να διοχετευθεί στο σύστημα θέρμανσης.

Το Εργαστήριο Ατµοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Χηµικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων πραγµατοποίησε τεχνο-οικονοµικούς υπολογισµούς σχετικά µε κάποιες από τις διαθέσιµες τεχνολογίες θέρµανσης που χρησιµοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το κόστος λειτουργίας ανά θερμαντικό μέσο αναλυτικά:

Είδος Θέρμανσης Κόστος Θερμικής Ενέργειας €/κW Σύνολο Φόρων και Επιβαρύνσεων €/κW Συνολικό Κόστος €/kW
Αντλία Θερμότητας Ζώνη Β’ 0,046 0,012 0,058
Αντλία Θερμότητας Ζώνη Α’ 0,050 0,013 0,063
Λέβητας Βιομάζας 0,07 0,016 0,086
Τζάκι Κλειστού Θαλάμου(Ενεργειακό) 0,091 0,012 0,103
Τζάκι Ανοιχτού Θαλάμου 0,182 0,024 0,206
Λέβητας Φυσικού Αερίου 0,086 0,019 0,105
Ηλεκτρικός Λέβητας 0,130 0,072 0,202
Συνήθης Λέβητας Πετρελαίου 0,081 0,067 0,148

Κόστος συντήρησης

Πάγια υποχρέωση των καταναλωτών φυσικού αερίου είναι το κόστος συντήρησης, το οποίο σε συνδυασμό με το κόστος λειτουργίας του συστήματος είναι αναγκαίο για την ασφάλεια του και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του.