Πώς μπορούμε να ζεσταθούμε χωρίς το πετρέλαιο

Ενεργειακή Αναβάθμιση. Η διαδικασία μετάβασης από τις παραδοσιακές μορφές θέρμανσης στις λεγόμενες εναλλακτικές.

Κατά πόσο όμως η πραγματικότητα στον τομέα της θέρμανσης στη χώρα μας εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος και ακόμα περισσότερο με τη γνώση όλων των διαθέσιμων πηγών, οι οποίες αποτελούν στις περισσότερες των περιπτώσεων εκτός από οικονομικότερη λύση και ταυτόχρονα έναν τρόπο να ζεσταθούμε αποδοτικότερα.

Όπως λέει ο καθηγητής συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αναστάσιος Πολιέζος, “στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια σημαντική μεταστροφή στη χρήση της ενέργειας, γιατί χρειάζονται αρκετά χρήματα για να γίνει. Αυτά τα προγράμματα που έχουν δοθεί για εξοικονόμηση δεν έχουν προχωρήσει, ελλείψει χρηματοδότησης”.

“Πέρα από το γεγονός ότι ο κόσμος έκαιγε πέρυσι ξύλα και πέλλετ δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά στη μεταβολή συνηθειών στον τρόπο θέρμανσης”, συμπληρώνει ο κύριος Πολιέζος.

Όπως λέει, ένα μέρος καύσιμης ύλης θα μπορούσε να είναι από ανανεώσιμο υλικό. Στέκεται στη σημασία που έχει ο συνδυασμός της ενεργειακής θωράκισης με την κατάλληλη μόνωση, παράλληλα με τη χρήση ενεργειακών μέσων με μικρότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον κατανάλωση.

Οι γεωθερμικές αντλίες

“Ο πιο οικονομικός ενεργειακά, αλλά και αποδοτικός ταυτόχρονα τρόπος θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας. Η πιο αποδοτική μορφή όμως είναι οι αντλίες με γεωθερμία. Χρησιμοποιούν τον αέρα, ο οποίος ανακυκλώνεται από σωλήνες, βρίσκονται κρυμμένες στη γη και έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία γιατί δεν μεταβάλλεται από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο αέρας. Όταν έχει 40 βαθμούς στον αέρα στο έδαφος η θερμοκρασία διατηρείται στους 18 με 19”. Όπως εξηγεί όμως για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια εγκατάσταση χρειάζεται χώρος και δεν μπορεί να γίνει σε μία πόλη, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος”.

Η χρήση γεωθερμίας σύμφωνα με τον κύριο Πολιέζο είναι σχεδόν ανέφικτη με την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή. Το γεγονός ότι όπως λέει , δεν γίνονται καινούργιες κατοικίες. Υπάρχουν ήδη έτοιμες, οι οποίες δεν δίνουν το περιθώριο δημιουργίας ενός νέου τοπίου αναφορικά με τη θέρμανση.

Ο ηλιακός κλιματισμός

“Ένα άλλο είδος εναλλακτικής ψύξης και θέρμανσης, το οποίο βρίσκεται σε ερευνητικό, ακόμα στάδιο και μπορεί να έχει ενεργειακή εφαρμογή, είναι ο ηλιακός κλιματισμός, ο οποίος γίνεται με τους κοινούς ηλιακούς συλλέκτες και θα μπορούσε να προσφέρη σημαντική εξοικονόμηση σε ό, τι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας”, τονίζει ο κύριος Πολιέζος.

Η σημασία της μόνωσης

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που νομίζουν ότι με την εγκατάσταση ενός καλού συστήματος θέρμανσης είναι καλυμμένοι τόσο σε επίπεδο απόδοσης, όσο και σε επίπεδο εξοικονόμησης. Η αλήθεια είναι όμως ότι από μόνη της, η παραπάνω προϋπόθεση δεν αρκεί.

“Χρειάζονται καλά διπλά τζάμια, καλή μόνωση, ταράτσα μονωμένη έχουν μεγάλο κόστος.Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει επίσης η απαραίτητη τεχνογνωσία. Στο πολυτεχνείο κάνουμε σεμινάρια για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων. Όπου έχει τύχει να πάω σε σπίτια, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υποστεί αυτή τη δαπάνη. Μου έχουν τύχει και περιπτώσεις που όταν είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, μόνο και μόνο για μπορέσουν να το νοικιάσουν”, καταλήγει ο καθηγητής.