Υπηρεσίες διαδικτύου σε 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές

Το πρόγραμμα Rural Broadband, το πρόγραμμα περί ου ο λόγος, αφορά γρήγορο ίντερνετ έως το 2015 για 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 40% της ελληνικής επικράτειας.

Η προκήρυξη του έργου της Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της ελληνικής επικράτειας και των Υπηρεσιών Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών, θα γίνει σήμερα το πρωί -Πέμπτη 21 Νοεμβρίου- και έχει ως στόχο να φέρει την ευρυζωνικότητα στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θα προκηρυχθεί σε τρεις ξεχωριστές εργολαβίες των 44,5 εκατ. ευρώ, 56,5 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το έργο Rural Broadband έχει στόχο τη γεφύρωση του "ευρυζωνικού χάσματος" μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει εφικτή η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις των πολιτών, που σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται, σε αντίθεση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών.