Κεγκέρογλου: Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ

Την εφαρμογή ευνοϊκών αλλαγών, οι οποίες θα τροποποιήσουν τον υπολογισμό των εφάπαξ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, στην Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη.

Ο υφυπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά ότι "αποτελεί αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας για να διασφαλιστούν τα οικονομικά ενδιαφέροντα των ασφαλισμένων και η βιωσιμότητα του συστήματος» και εξήγησε ότι « για το νέο τρόπος υπολογισμού επεξεργαζόμαστε πρόταση με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπολογιστούν σε 10ετή βάση".

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, τα Ταμεία θα χορηγούν εφάπαξ όχι βάσει των ταμειακών δεδομένων του έτους κατά το οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, αλλά βάσει της αναλογιστικής μελέτης στην οποία θα υπολογίζεται ο όγκος των δικαιούχων εφάπαξ βοηθήματος σε βάθος δεκαετίας.

Αντιθέτος με το ήδη υπάρχον σύστημα, εμφανίζονται περιπτώσεις κατά τις οποίες το εφάπαξ μειώνεται εως και 70%. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το βοήθημα θα υποστεί ηπιότερη περικοπή.