Το νέο ασφαλιστικό φέρνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 25%

Ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους φαίνεται να φέρνει το νέο ασφαλιστικό, το οποίο "χτίζεται" πάνω στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

Αυτή τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι θα εγγυάται και θα χρηματοδοτεί το κράτος από το 2015 και μετά.

Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10, εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζόμενων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους.

Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά και θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 έτη και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικού κριτηρίου.

Για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά και επίσης αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει από το 2011 και μετά.

Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισής τους μέχρι το 2010.

Το νέο σύστημα προβλέπεται να "σπάσει" την τελική σύνταξη σε τρία μέρη, στο τμήμα για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010, στο αναλογικό τμήμα με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι από το 2011 και μετά και στο αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.