Ακίνητα: Γλυτώνει η ύπαιθρος την πληρώνουν οι πόλεις

Παρά τις αρχικές φωνές από την πλευρά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τις ελπίδες για μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, τελικά επήλθε συμφωνία, η οποία όχι μόνο δεν απαλλάσσει, αντιθέτως επιβαρύνει τη μεγάλη και μεσαία ιδιοκτησία ακόμα περισσότερο. Όμως η συμφωνία μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων δεν σημαίνει και ότι αυτό θα είναι το τελικό σχέδιο. 

Κι αυτό γιατί:

Απαιτείται η συμφωνία της τρόικας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικό μέτρο, με το οποίο θα καλύπτεται το κενό των 300.000.000 ευρώ που λείπουν με βάση  τα έσοδα της φορολογίας ακινήτων. 

Ευνοημένοι θα είναι οι αγρότες που θα δουν την επιβάρυνση, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, να μειώνεται κατά περίπου 160 εκατ. ευρώ, αλλά και οι μικροϊδιοκτήτες καθώς στα χαμηλής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα θα μειωθούν οι συντελεστές με κόστος 300 - 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος φόρος ακινήτων ΕΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων), που θα ενσωματώνει το χαράτσι και τον ΦΑΠ, θα έχει στόχο την είσπραξη 2,650 δισ. ευρώ.

Η ιδέα των εμπνευστών του σχεδίου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως θα ονομάζεται, να επιβληθεί διπλός φόρος – δηλαδή και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) - σε όσους έχουν περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση για τις μεσαίες ιδιοκτησίες.

Κι αυτό, γιατί – με δεδομένο τη διατήρηση των αντικειμενικών στα επίπεδα του... 2007 (!) - μόνο μεγαλοϊδιοκτήτες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

Σκεφτείτε απλά ότι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι αντικειμενικές αξίες είναι διπλάσιες και τριπλάσιες των πραγματικών τιμών, των αγοραίων δηλαδή.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, που στην αγορά έχει πραγματική αξία 100.000 – 150.000 ευρώ και άνω, θα επιβαρυνθούν διπλά, από το πουθενά !

Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Τι φέρνει ο συντελεστής κατοικίας 5 στα αγροτεμάχια

Με βάση το σχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ο συντελεστής κατοικίας 5 στα αγροτεμάχια ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει το συγκεκριμένο ακίνητο άνω του ορίου των 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία πάντα), και σε διπλό φόρο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εκτός αν δοθούν σχετικές διευκρινίσεις...

Πώς θα υπολογίζεται ο κύριος φόρος επί των επιφανειών:

- Στα αστικά ακίνητα ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ έναντι 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Εκτιμάται ότι με την αλλαγή αυτή τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

- Στα αγροτικά κτίσματα προβλέπεται πλήρη απαλλαγή για τα μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ.

- Στα οικόπεδα τα κλιμάκια παραμένουν 25, ενώ ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο φόρος ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83%.

- Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα. Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα. Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.

- Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους. Το ανώτατο όριο εισοδήματος για την απαλλαγή αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Προβλέπονται, επίσης, μειωμένοι συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.

Σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο που θα ισχύει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές από 0,2% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. Ευρώ.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε επιμέρους κατηγορίες

Για τις επιπτώσεις από τη νέα μορφή φορολογίας στο σημείωμα αναφέρεται ότι η συνολική είσπραξη είναι η ίδια με την υπολογιζόμενη για φέτος.

Η επιβάρυνση ειδικά των αγροτεμαχίων είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πολύ μικρή, της τάξης μερικών δεκάδων ευρώ ετησίως. Αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται γιατί θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους, εφόσον ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. 

Οπως τονίζεται στο σημείωμα, ελαφρύνονται όλοι που πλήρωναν φόρο ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ προηγουμένως για αστικά οικήματα. Κι αυτό είναι σημαντική ελάφρυνση: μεσοσταθμικά γύρω στο 16%, μάλιστα προοδευτικά κατανεμημένη (από 21,6% για τους αδύναμους έως 4,4% για τους πιο ευκατάστατους).

Οσοι πλήρωναν ΦΑΠ φέτος, τώρα θα πληρώνουν τα ίδια περίπου (φόρο αστικών οικοπέδων συν πρόσθετο φόρο μεγάλης περιουσίας), αλλά μερικές μεσαίες κατηγορίες ελαφρύνονται γιατί ανεβαίνει το αφορολόγητο από τις 200 στις 300 χιλιάδες.