Ακίνητα : Εν αναμονή αλλαγών και στο βάθος… χαράτσι και το ’14

Πλήρη ελευθερία φέρεται να δίνει σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης η τρόικα στην Κυβέρνηση αναφορικά με την φορολογία στα ακίνητα. «Κάντε όποιες προσαρμογές θέλετε αρκεί να διασφαλίζουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων», είναι το μήνυμα των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στη Κυβέρνηση αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr η τρόικα στις δύο τελευταίες συσκέψεις της με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έχει διατυπώσει απόψεις για το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, δεν έχει σχολιάσει τις βελτιώσεις που θέλει εκ των υστέρων να κάνει η Κυβέρνηση και δεν έχει επιμείνει στη διατήρηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) που πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για μικρές παρεμβάσεις στο σχέδιο του ΕΝΦΑ , από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας χθες στη Βουλή τόνισε πως «με δεδομένο το δημοσιονομικό στόχο του ενιαίου φόρου ακινήτων και με τη συνδρομή των κυβερνητικών εταίρων, αναζητούμε τη βέλτιστη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».

Ωστόσο, οι πολιτικές ισορροπίες επί των οποίων κινείται το οικονομικό επιτελείο είχαν περιγραφεί λίγο νωρίτερα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλο ο οποίος τόνισε στην ομιλία του επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Βουλή τα εξής: «Στη φορολογία ακινήτων τώρα πολλοί σκέφτονται διαφορετικά σε σχέση με το ειδικό τέλος ακινήτων του Σεπτεμβρίου του 2011. Πολλοί το αναζητούν ως λύση. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα και γι' αυτό εμείς επιμένουμε στην ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, πως δεν μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πως απαιτούνται λύσεις κοινωνικά δίκαιες οι οποίες οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς να λειτουργούν αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά».

Με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου καταδείχθηκε πως τόσο το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων , όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παραμένουν στο τραπέζι και για το 2014, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει μεταδώσει το news.gr από το καλοκαίρι. Αν και στενοί συνεργάτες του κ. Στουρνάρα αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο η αδυναμία επίτευξης του στόχου για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο ακινήτων το επόμενο έτος, αυτόματα θα ενεργοποιήσει τη λύση ΕΕΤΑ- ΦΑΠ.