Νέο επενδυτικό όχημα για την αξιοποίηση 1.000 δημοσίων ακινήτων

Εξελιγμένα χρηματοδοτικά εργαλεία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και την παράλληλη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Έχοντας λάβει την έγκριση της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της  Ακίνητης Περιούσιας του Δημοσίου στο οποίο θα εκχωρηθούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και τα οποία θεωρούνται άμεσα αξιοποιήσιμα.

Η πλειοψηφία των ακινήτων αυτών που υπολογίζονται σε 800- 1.000 θα αξιοποιηθούν για τιτλοποίησεις (securitization) στα πλαίσια και της σχετικής πρόβλεψης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να αντλήσει 4 δισ. ευρώ περίπου και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και εγκαίρως το ¼ από το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλύψει  μέρος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος για το 2014.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας θα εδρεύει στην Ελλάδα και η Διοίκηση του θα ασκείται από Έλληνες με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και την τραπεζική.