Ακίνητα : Μπρα ντε φερ με τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Οι όροι και προϋποθέσεις για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα εξετασθούν σήμερα το πρωί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκης με τους επικεφαλής της τρόϊκας.

Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά στα λοιπά υποθηκευμένα ακίνητα υπερήμερων δανειοληπτών, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό λόγω των νομοθετικών περιορισμών.

Σημειώνεται πως η τρόϊκα ζητεί την πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς θεωρεί πως επιτρέπει στους κακοπληρωτές δανειολήπτες να αποφεύγουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Στο επίκεντρο της σημερινής συναντήσεως θα βρεθεί και το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων. Η Κυβέρνηση δεν δέχεται την πλήρη απελευθέρωση όλων των μισθώσεων και προτείνει την διασφάλιση των παλαιών, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη εγκρίνει η τρόϊκα. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα στις εμπορικές μισθώσεις δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Αναπτύξεως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει στην τρόϊκα πως ο βασικός λόγος που μένουν ξενοίκιαστα αρκετά μαγαζιά δεν είναι οι εμπορικές μισθώσεις, αλλά η ύφεση.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόϊκας για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την απλούστευση των διαδικασιών για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων.