Ακίνητα : Η εφορία καταργεί τις εκπτώσεις στο νέο φόρο

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την ανακοίνωση του προσχεδίου για το νέο, Ενιίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός της κυβέρνησης, και από μια πιο προσεκτική μελέτη προκύπτει πως οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές, που προβλέπει για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμου - ανάλογα με το εισόδημα, την περιουσία και τον αριθμό των παιδιών -, καταργούνται από την ίδια της Εφορία, πριν καν ισχύσουν.
 
Ή, μάλλον, δεν μπορούν να ισχύσουν από τη φύση τους, έτσι όπως είναι διατυπωμένες στο κείμενο.
 
Πέραν του γεγονότος πως δεν θα υπάρχουν οι απαλλαγές, που υφίστανται στο χαράτσι της ΔΕΗ - όπως για παράδειγμα για τα κλειστά ακίνητα -, το προσχέδιο επικαλείται το φορολογητέο εισόδημα, όταν αναφέρεται στα κριτήρια, βάση των οποίων θα εφαρμοστούν οι όποιες εκπτώσεις και ελαφρύνσεις. Πολύ απλά, για το αν θα παρέχονται αυτές ή όχι, θα λαμβάνεται υπόψη και το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτή η διαδικασία διαγράφει με το καλημέρα την όποια προοπτική έκπτωσης. Δείτε γιατί :
 
Έγγαμος χωρίς παιδιά, με σπίτι μόλις 60 τ.μ. και χωρίς κανένα πραγματικό εισόδημα, ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει την έκπτωση του 50% στο φόρο, αφού το τεκμήριο του γάμου είναι 5.000 ευρώ, που - μαζί με αυτό του ακινήτου - ξεπερνά το όριο των 7.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί).
 
Το ίδιο ισχύει και για την πλήρη απαλλαγή από το φόρο για τους τρίτεκνους και τις οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά.
 
Αν, λοιπόν, έχει ένα σπίτι 150 τ.μ., σε μια αντικειμενικά φθηνή περιοχή, έχει
Τεκμήριο ακινητου στα 9.100 ευρώ
και τεκμήριο γάμου 5.000 ευρώ.
Συνολικό τεκμαρτό εισόδημα, 14.100 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι, για να επωφεληθεί της απαλλαγής, πρέπει να έχει επτά παιδιά και κανένα άλλο εισόδημα, γεγονός αντικειμενικά αδύνατον !
 
Και, φυσικά, η δεύτερη μεγάλη αδικία, που οδηγεί στην ακύρωση των όποιων ελαφρύνσεων, είναι το γεγονός πως - ακόμα και αν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια - ο φορολογούμενος δεν πρέπει να έχει κανένα χρέος προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με βάση τους υπολογισμούς του ίδιου του υπουγείου Οικονομικών, περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που έχουν χρέη στην εφορία, θα πληρώσουν βρέξει - χιονίσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Δηλαδή, θα διογκώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.